Antreprenorii sociali se confrunta la ora actuala cu provocari enorme si cu un mediu concurential inechitabil. Din acest motiv, pe 16 si 17 ianuarie 2014, Comisia Europeana, Comitetul Economic si Social European (CESE) si orasul Strasbourg vor gazdui un eveniment european interactiv de amploare referitor la antreprenoriatul social si la economia sociala.
Abordarea aleasa pentru acest eveniment va fi bazata pe colaborare si participare. Participantii vor fi cei care vor hotari chestiunile care urmeaza sa fie dezbatute si vor identifica calea de urmat pentru sectorul antreprenoriatului social.
Printre vorbitorii care si-au confirmat prezenta se numara Martin Schultz, presedintele Parlamentului European, Antonis Samaras, prim-ministrul Greciei, si Henri Malosse, presedintele Comitetului Economic si Social European. De asemenea, trei comisari europeni, vicepresedintele Antonio Tajani si comisarii Michel Barnier si László Andor, vor participa la discutiile in direct cu intreprinzatorii din domeniul economiei sociale.
„In prezent, marea batalie se da pe terenul cresterii economice si a ocuparii fortei de munca. Economia sociala este parte integranta a noului model de crestere economica pe care il elaboram si care este mai favorabil incluziunii si mai ecologic. Prin vocatia lor, intreprinderile sociale sunt la curent cu tot ce se intampla si sunt ancorate in realitatile sociale si in realitatile mediului inconjurator. Aceste intreprinderi sunt inovatoare, dinamice si creeaza locuri de munca. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a crea un ecosistem care sa le incurajeze sa se dezvolte in continuare”, a declarat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.
Obiectivele evenimentului sunt:
- trecerea in revista a realizarilor Initiativei pentru antreprenoriatul social din octombrie 2011 si a punerii in aplicare a acesteia;
- identificarea viitoarelor prioritati de actiune;
- implicarea partilor interesate intr-un mediu inovator si participativ, in vederea definirii agendei europene pentru urmatorii 3-5 ani;
- consolidarea retelelor partilor interesate, pentru a sprijini aparitia si dezvoltarea initiativelor si a celor mai bune practici;
- sporirea gradului de implicare si de sensibilizare in randul actorilor institutionali.
„Intreprinderile sociale ajuta UE sa creeze o economie sociala de piata competitiva si favorizeaza cresterea economica durabila. In timpul crizei, acestea au aratat cat sunt de valoroase, dand dovada de o mare rezilienta. In momentul de fata, avem nevoie de intreprinderile sociale mai mult decat oricand, pentru capacitatea lor de a crea locuri de munca,” a declarat Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat.
Economia sociala este un pilon important al economiei europene, reprezentand aproximativ 10% din PIB-ul inregistrat de tarile din aceasta regiune. Mai mult de 11 milioane de lucratori, adica 4,5% din populatia activa a UE, au un loc de munca in economia sociala. Una din patru noi intreprinderi infiintate in fiecare an este o intreprindere sociala, numar care creste la una din trei in Franta, Finlanda si Belgia.
„Intreprinderile sociale ofera sute de exemple de reusita, care arata in ce fel Europa isi poate imbunatati modelul de afaceri, punand accentul mai mult pe sporirea bunastarii oamenilor si mai putin pe obtinerea maximului de castig financiar. Economia sociala poate crea locuri de munca de calitate chiar si in circumstante economice dificile si merita, in mod evident, sprijinul UE pentru a se dezvolta si pentru a se extinde”, a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune. (A.D.).